Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

ПЕРЕБІГ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (15.11 – 15.12.2022)

Фото: Армія FM 

 
  • Зміни на фронті 
     

На Сході України тривають запеклі позиційні бої. Російські війська продовжують будівництво оборонних укріплень на лінії Сватове-Кремінна. У даному районі контрнаступ ЗСУ було призупинено. Росіяни, навіть, проводять контратаки. Україна продовжує наносити удари по скупченням живої сили, штабах, складах та нафтобазах окупантів.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог зосередив основні зусилля на веденні наступальних дій та має обмежений успіх. Росіяни зазнають колосальних втрат у Донецької області, однак і Збройні Сили України платять високу ціну. За день до бахмутської лікарні привозять 250 поранених військових та цивільних. На південь від Бахмута росіяни захопили село Курдюмівка, а на північ від Бахмута російські війська зупинилися перед Соледаром. Між Соледаром і Бахмутом ЗСУ відтіснили ворога на кілька кілометрів.

Ворог продовжує обстрілювати населенні пункти на Півдні країни, у Запорізькій області та правому березі Херсонщини. Українські сили протягом місяця продовжували обстрілювати російські шляхи матеріально-технічного забезпечення, а також штаби та місця дислокації російських військовослужбовців в Херсонській та Запорізькій областях.

В останній місяць у ЗМІ активно обговорювалась можливість відкриття нового фронту на білоруському кордоні. У Білорусі проводяться спільні з росіянами навчання, оприлюднюються заяви про нарощення спільного угруповання військ, перевірка боєготовності. Надалі Володимир Путін продовжить тиск на режим Лукашенка з метою залучення ЗС Білорусі до бойових дій, повторного відкриття фронту на півночі, або заході України. Такий крок матиме на меті перерізання матеріально-технічного забезпечення та відволікання Сил Оборони України зі східного напрямку.

 

  • Військова допомога

 

 

В останній місяць, у період з 15.11.2022 до 15.12.2022 стало відомо про передачу Україні наступного озброєння:

 

Від ФРН:

- Снаряди для Mars 2

- 3 важких танкових тягачів M1070 Oshkosh; 

-17 позашляховиків прикордонної охорони; 

- запчастин до кулеметів М2; 

-24 кулемети MG3 для броньованих ремонтно-евакуаційних машин; 

- 116 польових обігрівачів; 

- 10 засобів виявлення та протидії БЛА; 

- 20 розширювачів діапазону частот для засобів боротьби з дронами; 

- вилковий навантажувач

- 20 бронемашин Dingo

- 14 наземних безпілотників THeMIS

- ракети для IRIS-T 

- 2 одиниці БРЕМ Bergepanzer 2 

- 30 000 снарядів до 40-мм гранатометів 

- 5 000 артилерійських боєприпасів 155-мм 

- 4 машини швидкої допомоги 

- 18 вантажівок 8Х8 зі спеціальною системою завантаження (Wechselladesystem)

Від Іспанії:

- дві додаткових системи HAWK та ракети до них

Від Греції:

- 155-міліметрові снаряди

Від США:

- броньовані ремонтно-евакуаційні машини M1089A1P2

- імітатори РЛС

- реактивні боєприпаси для HIMARS

- 155-мм снаряди для ствольної артилерії 

- багатоцільові армійські автомобілі Humvee  

- електрогенератори

Від Польщі:

- боєприпаси для артилерії і танків, а також систем ППО ближнього радіуса дії

- зенітно-ракетні комплекси С-125 «Newa SC»

Від Румунії:

- бронетранспортери TAB-71M

Від Фінляндії:

- Фінські колісні бронетранспортери Sisu XA-180

Від Словаччини:

- САУ Zuzana 2 (1 од.)

- 30 БМП-1

Від Бельгії:

- підводні апарати R7 (10 од.)

Від Литви:

- Гаубиці М101

- боєприпаси 155 мм

Від Франції:

- дві батареї ЗРК Crotale 

- РСЗВ LRU (2 од.)

- міномети MO-120-RT61

- 6 гаубиць TRF1 калібру 155-мм

Від Люксембурга:

- 102 протитанкових комплекси NLAW; 

- 20 000 набоїв до кулеметів калібру 12,7 мм; 

- 12 500 пострілів до РПГ-7; 

- 600 ракет до 122-мм реактивної системи “Град”; 

- 22 400 протигазів Avon C50; 

- 44 800 фільтрів; 5000 бронежилетів 4 класу; 

- 5000 шоломів; 

- 7 джипів Jeep Wrangler; 

- 15 великих наметів; 

- 50 терміналів для зв’язку; 

- 358 арктичних спальних мішків; 

- 6 обігрівачів; 

- 800 рацій; 

- 470 засобів нічного бачення; 

- 6 безпілотників Primoco One 150; 

- 4 пікапи; 

- 4 причепи; 

- 30 3D сканерів; 

- 18 генераторів; 

- 10 комплектів світлових стовпів; 

- 28 HMMWV та 20 кулеметів 12.7 мм до них

Від Болгарії:

- стрілецька зброя та боєприпаси

Від Великобританії:
-Ракети Brimstone 2

- три вертольоти “Sea King”

- зенітні гармати та ракети протиповітряної оборони малої дальності

Від Румунії:

- великокаліберні кулемети ДШКМ

Також було оголошено декілька пакетів допомоги. Від Швеції на 3 мільярди крон (287 мільйонів доларів), у який входять системи протиповітряної оборони, а також боєприпаси й інше озброєння, яке просила надати Україна. Фінляндія анонсувала пакет військової допомоги на суму 55,6 млн євро. Канада виділяє Україні додаткову військову допомогу на близько 34 мільйони доларів. Цей новий пакет військової допомоги включає, зокрема: приблизно 5 мільйонів доларів США на продовження надання супутникових зображень Збройним Силам України (ЗСУ); понад 18 мільйонів доларів на додаткові камери з високою роздільною здатністю для безпілотників; до 10 мільйонів доларів США на надання додаткового зимового спорядження для підтримки ЗСУ, включаючи портативні обігрівачі, термоковдри та спальні мішки. Після цього Канада оголосила про ще один пакет оборонної підтримки на суму 500 мільйонів доларів.

Велика Британія планує надати пакет оборонної допомоги вартістю 50 мільйонів фунтів стерлінгів, що включає 125 зенітних засобів та технології для протидії безпілотникам, поставленим Іраном, у тому числі – десятки радарів та засобів радіоелектронної боротьби з дронами.

Сполучені Штати ухвалили пакет у розмірі 400 мільйонів доларів. Він включає ракети до систем протиповітряної оборони NASAMS; 150 великокаліберних кулеметів неназваного типу з тепловізійними прицілами для протидії безпілотникам; ракети до реактивних систем M142 HIMARS; 200 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 мм (ймовірно, M982 Excalibur); 10000 120-мм мінометних снарядів; високошвидкісні протирадіолокаційні ракети HARM для винищувачів; 150 високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV); понад 100 легких тактичних машин неназваного типу; 20 000 000 набоїв до стрілецької зброї; 200 генераторів; запчастини для 105-мм гаубиць та іншої техніки. Додатково Штати передадуть 80000 снарядів 155 мм. Німеччина анонсувала передачу ще 7 ЗСУ Gepard та 18 САУ RCH 155.

Марокко погодилося передати Україні запчастини для танків Т-72. Додатковий пакет допомоги анонсувала і Словаччина. До нього увійдуть боєзапас, великі калібри, зокрема для винищувачів, теплі речі, інше спорядження. Міноборони Хорватії, своєю чергою, висловило плани передати Україні 14 вертольотів Ми-8 та Ми-8 МТВ. Новий пакет допомоги також оголосила Швеція. У ньому країна поставить системи протиповітряної оборони, комплектуючі для іншої системи ППО та зимову амуніцію для українських військових.
Джерело: Mil.ua

 

  • Росія: внутрішні та зовнішні виклики

 

До кінця 2022 року Україна спромоглася звільнити понад 50% території, втраченої з моменту повномасштабного вторгнення. Однак, у новий рік Збройні Сили України входять хоча і з високим бойовим духом, питання забезпечення української армії необхідними для контрнаступу засобами залишається відкритим. Український контр-наступ в останні місяці фактично був зупинений за рахунок мобілізованих росіян. Ленд-ліз Сполучених Штатів Америки не запрацював і Україна продовжує отримувати обмежені об’єми озброєння. На поточному етапі не розглядається передача Україні танків “Abrams” та винищувачів F-16, не зважаючи на те, що українські пілоти почали навчання на американських літаках ще влітку. Також чинна американська адміністрація не передає Україні ракети ATACMS, що мають радіус дії близько 300 км.

Росія, своєю чергою, отримує все більшу підтримку з боку Китаю. Згідно з китайською статистикою, за перші вісім місяців 2022 року інвестиції Китаю в Росію становили $450 млн, збільшившись на 150% порівняно з аналогічним періодом минулого року. РФ і Китай домовилися проінвестувати спільні проєкти, які запропонувала РФ на 1,3 мільярда доларів. В останні місяці російські вантажні літаки щонайменще десять разів на тиждень літають до китайських міст, де розташовані оборонні підприємства. Задля маскування літаки часто вимикають транспондери. Таким чином, КНР допомагає РФ з матеріально-технічним забезпеченням армії.  Ймовірно, Китай зокрема постачає товари подвійного призначення, чіпи, електронне обладнання, яке потрібне для ВПК.

Джо Байден на початку своєї каденції оголосив курс на боротьбу з авторитаризмом. Однак, наразі США не має достатніх ресурсів та політичної волі, щоб протистояти одночасно РФ  та КНР. На зустрічі лідерів США та Китаю перед самітом G-20, Джо Байден та Сі Цзіпінь погодилися, що застосування РФ ядерної зброї неприйнятне. За приборкування ядерної риторики Росії Китаєм, Джо Байден зі свого боку міг пообіцяти не передавати Україні танків, літаків та далекобійних ракетних систем.

Штучні обмеження розвинутих демократичних країн на передачу сучасного озброєння Україні затягують війну та відтерміновують звільнення окупованих територій. В умовах боїв високої інтенсивності на сході України, арсенали держави виснажуються, що ставить Україну у складні умови. Росія, за оцінкою генерала Залужного, має резерв в 1,2 - 1,5 млн. осіб. “Росіяни готують близько 200 тис. нових солдатів. Я не маю жодних сумнівів, що вони знову підуть на Київ” - заявив Залужний у The Economist. Росіяни можуть спробувати піти на Київ, або на західні області України, маючи на меті два завдання: по-перше, відтягнути українські сили зі Сходу. По-друге, перерізати шляхи постачання. Останні ракетні удари вплинули на залізничне сполучення. Цілком можливо, що це не співпадіння і частина ракет мали на меті руйнацію логістики української армії. Також розвиток подій буде залежати від рішення Ірану щодо передачі РФ ракет та безпілотників. Українська система ППО виснажується, що загрожує втратою домінування в українському повітряному просторі. 

Тому Україні потрібне збільшення постачання засобів для протидії РФ та можливості наступати. Зокрема це стосується американських літаків, танків та бронетранспортерів, а також ракет, здатних знищувати цілі у тилу окупанта. Російський режим, не зважаючи на труднощі, зберігає життєздатність та спроможності надалі вести бойові дії. Від збільшення обсягів воєнної допомоги залежить терміни цієї війни, безпека у Європі та авторитет США та країн НАТО. Якщо Українська незалежність та територіальна цілісність не будуть збережені, вісь авторитарних країн надалі буде розширювати існуючі кордони та забезпечувати підтримку одне одного у період воєнних дій.

 

Джерела:

1. Володимир Даценко, Битва за Бахмут перетворилася на безжальну окопну війну. Бахмут стане новим Сєвєродонецьком чи у ЗСУ тут є шанси? 12.12.2022, URL: https://forbes.ua/war-in-ukraine/bitva-za-bakhmut-peretvorilasya-na-bezzhalnu-okopnu-viynu-prote-zsu-mayut-shansi-na-uspikh-chomu-bakhmut-ne-stane-severodonetskom-12122022-10416

2. Олексій Павлиш, РФ і Китай домовилися проінвестувати спільні проєкти на 1,3 мільярда доларів, 08.11.2022, URL: https://www.epravda.com.ua/news/2022/11/8/693597/

3. Російські вантажні Ан-124 літають до Китаю по десять разів на тиждень – Defence Express, 27.11.2022, URL: https://zn.ua/ukr/WORLD/rosijski-vantazhni-an-124-litajut-do-kitaju-po-desjat-raziv-na-tizhden-defence-express-.html