Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

ПЕРЕБІГ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (15.04 – 30.04.2023)

Фото: Армія FM 

 
  • Зміни на фронті 
     

Російські війська втрачають спроможності продовжувати наступальні дії та все більше переходять від наступу до позиційної оборони.

Наступ, розпочатий росією взимку було провалено, адже мета з захоплення усієї Донецької та Луганської області не досягнута. Тепер країна-агресор спробує закріпитися на окупованій території і найкращим сценарієм для рф було б встановлення режиму припинення вогню.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої за місто Бахмут. До того ж, росія веде безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Григорівка, Іванівське та Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Авдіївки, успіху не досяг.

На Мар’їнському напрямку рф продовжує атакувати позиції Сил оборони. Тривають бої за Мар’їнку. Окупаційні війська захопили більшу частину зруйнованого населеного пункту. 

На Запорізькому та Херсонському напрямках російські війська обороняються. Збройні Сили України, ймовірно, почали проводити розвідку боєм з метою виявлення слабких точок у обороні супротивника. На тлі можливого наступу ЗСУ, окупаційна влада почала евакуацію колаборантів і їхніх сімей та окупаційних адміністрацій вглиб захопленої території.

 

  • Військова допомога

 

У другій половині квітня стало відомо про передачу Україні наступного озроєння:

Італія:
- M109L (Кількість невідома)
Словаччина:
- Завершена передача 13 МиГ-29
ФРН:
- ЗРК Patriot
- ЗРК IRIS-T
- ППО Skynex
Нідерланди:
- ЗРК Patriot
Естонія:
- артилерійські боєприпаси калібру 155 мм
Швеція:
- РЛС Giraffe 75
Канада:
- 40 снайперських гвинтівок
- 16 радіостанцій для танків Leopard
Іспанія:
- 6 Leopard 2A4
Португалія:
- БТР M113 (5 од.)
Словенія:
- 20 бронетранспортерів Valuk
Пакистан:
- ПЗРК Anza Mark-II
Литва:
- Land Rover Defender (6 од.)
Чехія:
- РСЗВ BM-21MT (Кількість невідома)
Хорватія:
- РСЗВ RAK-SA-12
США:
- Авіаційні ракети Zuni

Також, Україна отримала БТР TAB-71M, однак кількість та країна, що передала цю техніку не уточнюються. Ймовірно, Україна отримала ці БТР від Румунії. Під час зустрічі у форматі «Рамштайн» 21 квітня стало відомо, що Берлін, Київ та Варшава створять у Польщі Центр технічного обслуговування танків Leopard 2 армії України. На порядку денному нового засідання "Рамштайну" також обговорювалися питання про посилення системи протиповітряної оборони України, а також передачі винищувачів.
Джерело:Mil.ua

 

  • Росія: внутрішні та зовнішні виклики

 

Головування РФ в Раді безпеки як діагноз недієздатності та неспроможності ООН. 

 

У квітні завершилося ганебне головування росії у Раді Безпеки ООН. Перед завершенням свого головування країна-агресор провела засідання під назвою «Підтримання міжнародного миру і безпеки». Для виступу в США прилетів міністр Сергій Лавров, якому дозволили в’їзд для участі у заході, однак, з певними обмеженнями. По-перше, російська делегація отримала право на в’їзд без російських пропагандистів. По-друге, представник країни-агресора, не мав права відходити від штаб-квартири ООН далі, ніж на 40 км. Таке правило діяло для радянських дипломатів у часи «холодної війни». Факт повернення подібних обмежень свідчить не тільки про погіршення відносин США і країн-партнерів з росією, але й про зменшення міжнародного авторитету останньої. На засіданні тільки 4 країни (ОАЕ, Габон, Гана та Куба) були представлені на рівні міністрів. Решта делегацій понизила рівень представництва до постійних представників або заступників. 

Промова Лаврова в ООН стала концентрацією російської пропаганди. Зокрема міністр країни-агресора згадав і про «Київський нацистський режим», «незаконний державний переворот 2014 року» і про нібито загрозу росії з боку НАТО, намагаючись перекласти відповідальність з російської федерації за повномасштабне вторгнення в Україну. Не зважаючи на ці спроби, загальний тон засідання був спрямований проти агресивних дій рф та заяв Лаврова. «Наш лицемірний організатор сьогодні, Росія, вторглася в сусідню Україну і вдарила в саму суть Статуту ООН», — сказала представниця США, посол Лінда Томас-Грінфілд. «Ця незаконна, неспровокована і непотрібна війна прямо суперечить нашому найсвятішому принципу: агресивна війна і територіальне захоплення ніколи, ніколи не є прийнятними, сьогодні це Україна, але завтра це може бути інша країна, інша маленька нація, яку захопив її більший сусід», — додала вона. Постійна представниця США в ООН також запросила на засідання родину Пола Вілана, американського громадянина та колишнього морського піхотинця, якого 4 роки тому затримали за фальшивими звинуваченнями у шпигунстві й не відпускають досі. Під час промови вона закликала подивитися міністра у вічі сестрі незаконно утримуваного американця, яка у цей момент піднялася та спрямувала свій погляд на Лаврова.

Навіть генсек ООН Антоніу Гуттеріш цього разу не намагався зайняти позиції нейтральності та засудив російську агресію. 27 послів Європейського Союзу, своєю чергою, перед засіданням також виступили зі спільною заявою, у якій засудили дії Росії в Україні.

Засідання підкреслило зменшення російського авторитету на міжнародній арені. Чинне керівництво країни-агресора вже не сприймається серед країн євроатлантичного простору як влада, з якою можна мати справу. В Азії, Африці та Латинській Америці, однак, рф зберігає певні позиції та намагається підтримувати і надалі розвивати відносини з іншими державами. На міжнародній арені росія намагається від імені країн Глобального Півдня критикувати «Захід», що цього разу Лавров знову і спробував зробити. Однак, в умовах послаблення росії, альтернативною США потугою може бути КНР і аж ніяк ні рф. Та навіть серед держав Глобального Півдня все більше розуміють злочинність чинного російського режиму. Це усвідомлення посилюється пропорційно збільшенню поразок росії в Україні та послабленню рф і путінського режиму. 

Втім, сама присутність росії в Організації Об’єднаних Націй, а тим паче – Раді Безпеки, має бути переглянута. Всупереч Статуту ООН рф веде загарбницьку війну проти сусідньої держави. Усі принципи організації були знехтувані країною-агресором, але досі російські дипломати мають змогу використовувати цей міжнародний майданчик для просування власних наративів. Будь-які конструктивні рішення щодо України в ООН фактично неможливі через російське право вето. Організація, яка була створена для того щоб запобігати війнам не здатна виконувати свій обов’язок і для повернення довіри, а також спроможності впливати на розв’язання міжнародних конфліктів, росія має бути виключена з Ради Безпеки.


 


 

Посилання:

1. Russia’s Lavrov receives blistering criticism for the Kremlin’s war in Ukraine at UN, 24.04.2023,
URL: https://www.cnbc.com/2023/04/24/lavrov-receives-criticism-for-war-in-ukraine-at-un.html
2. Лаврова принизили на засіданні Радбезу ООН - він не міг залишити залу, 25.04.2023,
URL: https://www.unian.ua/politics/lavrova-prinizili-na-zasidanni-radbezu-oon-video-12232590.html