Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

ПЕРЕБІГ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (15.03 – 31.03.2023)

Фото: Армія FM 

 
  • Зміни на фронті 
     

Україна та росія досягли на фронті тактичної рівноваги. Залишається питанням, за ким буде стратегічна перевага?

Російські війська вели обмежені наземні атаки на лінії Сватове-Кремінна, біля н.п. Діброва, Григорівка, Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне та Макіївка. Суттєвих змін га лінії фронту на цьому напрямку не відбулося, російські війська не спромоглися досягти суттєвого просування.

На Бахмутському напрямку російська федерація намагається взяти під повний контроль місто Бахмут. Тривають бої у центрі міста. За словами Верховного Головнокомандувача України, якщо українським військам у Бахмуті загрожуватиме оточення, буде ухвалено рішення про вихід підрозділів з міста. Також росія веде наступальні дії в районі н.п. Богданівка та Іванівське.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинове, Сєверне, Первомайське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. В той же час ворог обстріляв населені пункти Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка та Мар’їнка.

На Вугледарському напрямку продовжуються обстріли українських позицій. Наразі російська федерація не вдається до спроб просунутись на Вугледар.

На Південному напрямку окупаційні війська продовжують укріплювати оборонні позиції.

 

  • Військова допомога

 

У другій половині березня стало відомо про передачу Україні наступного озброєння:

Польща:
- МіГ 29 (4 од.)
- ЗСУ-23-4 «Шилка»

Франція:
- AMX-10RC 

Канада:
- БРЕМ Bergepanzer 3

США:
- ЗРК Avenger
- Oshkosh M-ATV
- патрульні катери «40 Defiant»
- броньовані машини Cougar
- БТР Stryker

Словаччина:
- ЗРК “Куб”
- МіГ 29 (4 од.)

Бельгія:
- 240 військових вантажівок Volvo

ФРН:
- ракети до РСЗВ MARS II
- 5 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм
- 500 пістолетів SFP9
- два автонавантажувачі
- чотири мобільні антенно-щоглові системи
- два ангарні тенти
- 25 генераторів
- БМП Marder
- інженерні машини Pionierpanzer Dachs (3 од.)
- 70 кулеметів MG3 для танків Leopard 2 

Литва:
- боєприпаси калібру 155 мм

Португалія:
- Танки Leopard 2A6 (3 од.)

Норвегія:
- Танки Leopard 2A4NO (8 од.)
- Броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 2 (2 од.)
- Інженерні машини NM189 Ingeniorpanservogn (2 од.)

Фінляндія:
- броньовані машини для розмінування Leopard 2R (6 од.)

Велика Британія:
- танки Challenger 2

США ухвалили новий пакет допомоги, до якого увійшли: боєприпаси до реактивних систем залпового вогню HIMARS; артилерійські снаряди калібру 155 мм; боєприпаси калібру 25 мм; високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM); 81-мм і 60-мм міномети та боєприпаси до них; ручні протитанові гранатомети АТ-4; гранатомети, стрілецька зброя та боєприпаси до них; підривні заряди та обладнання для прибирання перешкод; обладнання для розмінування; паливозаправники; тепловізійні системи, оптичні пристрої та лазерні далекоміри; річкові патрульні катери; тестове та діагностичне обладнання для обслуговування та ремонту транспортних засобів; запчастини та інше польове обладнання.
Джерело:Mil.ua

 

  • Росія: внутрішні та зовнішні виклики

 

Наразі стратегічна ініціатива залишається за російською федерацією, втім стратегічної переваги росіяни не мають. Подальший перебіг російсько-української війни буде залежати від того, яка зі сторін буде здатна сконцентрувати більше сил та засобів. Україна не має авіації і далекобійних ракет, що відкладає контр-наступ через нестачу засобів для ведення наступальної операції. Україна залежна від допомоги партнерів, однак досі цієї допомоги було недостатньо. Водночас російська федерація намагається відновити сили, мобілізувавши додатково 400 000 осіб. Тому в умовах рівноваги, обидві сторони намагаються схилити чашу терезів на свій бік, забезпечити посилення власних спроможностей, або відвернути посилення опонента.  РФ вдається до шантажу партнерів України, як у випадку з британськими снарядами зі збідненого урану. Ці снаряди не мають жодного відношення до ядерної зброї, втім ядерна риторика рф загострилась після анонсу намірів Великої Британії передати ці снаряди ЗСУ. У такий спосіб росія намагається відвернути посилення української армії за рахунок більш ефективної зброї. 

Україна досі не отримала достатньо зброї для ефективного контр-наступу на декількох напрямах. Окрім небажання передавати більш сучасні літаки та ракети більшої дальності, військова допомога обмежується спроможностями країн-членів НАТО. Запаси країн Північноатлантичного альянсу вичерпуються, а заміщення на сучаснішу техніку займає час. ЯкКраїни НАТО на заміну старішим зразкам замовляють нові і їхнє повне переозброєння є питанням часу. Війна в Україні, однак, у самому розпалі і Україна потребує зброї тут і зараз. Тому, щоб перемогти росію, США та Союзники мають запустити свої ВПК на більшу потужність. Збільшення ресурсів, що отримують Сили оборони України здатне схилити терези у боротьбі за стратегічну перевагу на користь України.