Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

ПЕРЕБІГ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (15.02 – 28.02.2023)

Фото: Армія FM 

 
  • Зміни на фронті 
     

Тренд: Збройні сили України знаходятся в стані глухої позиційної оборони. Російські окупаційні війська володіючи стратегічною ініціативою продовжують інтенсивний наступ.

Головні бої на фронті продовжують розгортатися на сході України.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Білогорівка, Спірне, Виїмка, Невське та Федорівка.

Російські окупаційні війська продовжують штурм міста Бахмут і, ймовірно просунулися на північний захід від міста. Ймовірно, російські війська захопили Дубово-Василівку. Російські сили також досягли незначних успіхів у південній частині Бахмута вздовж траси t0513. Водночас  Сили оборони України, попри важку ситуацію, активізували контр-атакуючі дії у західній частині міста. Бахмут знаходиться у напів-оточенні і військове керівництво найближчим часом може ухвалити рішення про виведення звідти усіх підрозділів. Втім наразі, такого рішення немає, ймовірно через ефективність оборони ЗСУ, у результаті якої російські війська несуть  в 5 -7 раз  більші втрати ніж українські сили. Також варто розуміти, що у випадку відступу з позицій у Бахмуті, наступними містами, які зруйнує росія своїми артилерійськими та авіаційними ударами стануть Слов’янск, Краматорськ, Костянтинівка та Дружківка. 

Російські війська також просунулись навколо Авдіївки. Оскільки окупанти не можуть захопити місто вже понад рік, росіяни зосередились на спробах взяти Авдіївку в оперативне оточення, та спрямували великі сили на населені пункти Водяне, та Невельське. На початку березня російські війська масово завдають ударів по Авдіївці тактичними авіаційними ракетами, вщент руйнуючи будівлі в місті. Росіяни продовжують безуспішні наступальні дії в напрямку Мар'їнки та Вугледару.

Наразі обидві сторони, як Україна, так і росія, зіткнулися з проблемою нестачі снарядів. За словами глави ПВК «Вагнер» Євгєнія Прігожина, російське керівництво відключило лінії екстреного зв’язку для нього, щоб Прігожин не міг звертатись щодо нестачі засобів. Водночас Україна очікує збільшення постачання артилерійських снарядів від США та ЄС. На початку березня очільники оборонних відомств ЄС погодилися надати Україні негайну військову допомогу, упродовж тижнів, у вигляді снарядів калібрів 155-мм та 152-мм.

 

  • Військова допомога

 

У другій половині лютого Україна отримала наступне озброєння:

 

Від Франції:

  • першу партію з 14 бойових броньованих машин AMX-10RC
  • ПТРК AKERON

Від Великої Британії:

  • БТР FV432 Bulldog (Кількість невідома)

Від Польщі:

  • Танки PT-91 (До 60 од.)
  • Танки Leopard 2 (4 од.)

Від Болгарії:

  • 40-мм осколково-фугасні постріли OGi-7MA призначені для ручних протитанкових гранатометів РПГ-7

Від ФРН:

  • 6 мостоукладальників BIBER 
  • 8 вантажівок Zetros 
  • 20 000 аптечок 
  • 10 зимових маскувальних сіток
  • автоматизовані системи спостереження SurveilSPIRE

Від Естонії:

  • гвинтівки 
  • пістолети
  • безпілотні літальні апарати
  • тепловізори 
  • генератори та зарядні пристрої 
  • одяг для військовослужбовців

Від Данії:

  • бронемашини Mowag Eagle

Джерело: Mil.ua

 

Також Франція готується Франція готується до передачі Україні 25 броньованих машин AMX-10P. Фінляндія оголосила 13-й пакет військової техніки для України на суму 160 мільйонів євро. Австралія, своєю чергою, оголосила про намір надати Україні БПЛА на суму 33 мільйони євро.

США оголосили два нових пакети допомоги. Перший – на суму 500 млн доларів, який зокрема включає ракети до системи HIMARS та протитанкові ракетні комплекси JAVELIN. Другий пакет військової допомоги Україні на 2 мільярди доларів. Цей пакет допомоги зокрема передбачає: додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS); додаткові артилерійські снаряди калібру 155 мм; боєприпаси для реактивних систем з лазерним наведенням; CyberLux K8 UAS; Switchblade 600 UAS; Альтіус-600 УАС; • Стрибок 20 УАС; засоби виявлення БПЛА та радіоелектронної боротьби; обладнання для розмінування; Обладнання підтримки безпечного зв'язку; Фінансування навчання, обслуговування та підтримки.

Україна досі очікує рішення США, або країн-партнерів щодо надання сучасних літаків. В лютому була сформована танкова коаліція, однак авіаційної – досі немає. На думку Бена Годжеса, Джо Байден відкидає наразі можливість передачі винищувачів F-16 до України, тому що отримує погані поради від Ради нацбезпеки та від Пентагону. «Вони мислять дуже традиційно та лінійно. Вони, як і раніше, не концентруються на тому, що найбільш важливе. А найбільш важливе – це перемога України у війні. Найважливіше – звільнити Крим», – наголосив Годжес. У Сполучених Штатах Америки існують групи, що виступають за надання Україні сучасних літаків. Зокрема 17 лютого стало відомо, що п’ять конгресменів від обох партій закликали президента США дати Україні винищувачі F-16. Лист підписали конгресмени Джаред Голден, Джейсон Кроу та Кріссі Хулахан від демократичної, а також Тоні Гонсалес та Майк Галлахер із республіканської партії. Таким чином, дискусії щодо надання Україні сучасних винищувачів знаходяться у процесі. На поточному етапі українське керівництво намагається домовитися якщо не про передачу, то про тренування військовослужбовців, щоб застосувати сучасну авіацію як тільки у партнерів з’явиться на такий крок політична воля. Зважаючи на динаміку постачання озброєнь Україні, ймовірно, цього року рішення про передачу літаків може бути ухвалено. Однак, чим швидше це відбудеться, тим швидше настане перемога України та з меншими жертвами.

 

  • Росія: внутрішні та зовнішні виклики

 

(Нові програмні заяви В.Путіна до річниці широкомасштабного вторгнення в Україну: чого варто очікувати?)

21 лютого президент росії Володимир Путін виступив із щорічним посланням Федеральним зборам. Промова президента росії традиційно була сповнена антизахідною риторикою та вигаданою інтерпретацією подій, спрямованою на обґрунтування збройної агресії. 

Під час звернення було оголошено про призупинення  росією  договору ССНО - 3, що варто сприймати як черговий прояв ядерного шантажу з боку Кремля. Після обрання Джо Байдена, перші перемовини між новообраним президентом США та очільником Кремля у Женеві влітку 2021 року стосувалися саме питань стратегічної стабільності та зокрема питання виконання договору щодо ССНО - 3. Таким чином, робиться спроба продемонструвати важливість рф для глобальної безпеки. Водночас Путін, призупиняючи участь у договорі, задовольняє запит патріотичної частини населення. Росія вкотре демонструє свою деструктивну роль, адже хоча країна-агресор, ймовірно, не має ресурсів на нову гонку ядерних озброєнь, вихід з договору є ударом по режиму нерозповсюдження.

Говорячи про окуповані території України, очільник Кремля вкотре заявив про «вибір мешканців» цих територій. Російська риторика демонструє відсутність готовності повертати території України, що сильно контрастує з мирними ініціативами, які пропонують Україні та росії деякі міжнародні партнери.

Володимир Путін продовжує покладатись на глибинний російський народ, чию лояльність він здобуває завдяки потужній пропаганді та збільшенню соціальних виплат. Цього разу президент росії знову оголосив низку соціальних програм, зокрема для військовослужбовців рф, які беруть участь в агресії проти України. Було оголошено низку інфраструктурних програм: «Вирішено продовжити швидкісну магістраль Москва – Казань до Іркутська, а згодом – до кордону з Монголією та Китаєм… Розвиватимемо коридор Північ – Південь, модернізуватимемо Транссиб і БАМ, розвиватимемо Сєвморшлях». Враховуючи економічні втрати росії через обмежувальні заходи, що були запроваджені внаслідок російського повномасштабного вторгнення, реалізація даних ініціатив є малоймовірною. На додаток, президент росії пообіцяв продовження реалізації «всіх національних проєктів», забезпечити доступ регіонів до відповідних коштів та підвищити заробітну плату населенню країни. Таким чином, Путін намагається продемонструвати, що війна та санкції не вплинули на росію. Російське керівництво прагне забезпечити підтримку населення в умовах війни шляхом підтримки образу стабільності, в обмін на консенсус щодо продовження агресії проти України. Путін готує російське населення до тривалої війни на виснаження.