Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

Перебіг російсько-української війни (01.02 – 15.02.2023)

Джерело: Армія FM

Зміни на фронті:

 

Перехід Сил оборони України до позиційної оборони став основним трендом зимової воєнної кампанії 2023 року. Минулого року Збройні сили України провели стрімкий контр-наступ на харківському напрямку. Українські війська нанесли поразку силам окупантів, звільнили значну частину Харківщини, частину Луганщини та Донеччини та відкинули росіян до Луганська. Тоді воєнне керівництво країни ухвалило рішення не просуватися далі на Сватове, ймовірно, через відсутність резервів та важкої техніки. Українське керівництво очікувало збільшення військової допомоги з боку США та європейських країн, щоб мати необхідні спроможності для витіснення військ окупантів з українських територій. Минулого року, однак, необхідної допомоги з боку партнерів надано не було.

З моменту українського контр-наступу на Харківщині, Росія спромоглася провести мобілізацію і станом на зараз Україна більше не має значної переваги у живій силі. Російські війська декілька місяців облаштовували оборонні позиції. Разом з мобілізацією живої сили, РФ повернула собі стратегічну ініціативу а Україна тепер знову займає оборону. Міста на Сході кожного дня піддаються штурмам з боку вмотивованих російських солдатів. Їхній бойовий дух не падає і потенціал наступати зберігається. За інформацією американського видання Foreign Policy, окупанти вже мають в бойовому стані 1800 танків, 4 тисячі бронемашин, 2700 артилерійських систем, 8 сотень реактивних систем, 400 літаків і 300 гелікоптерів. У першій половині лютого Російські війська почали великий наступ на Луганському напрямку уздовж лінії Сватове-Кремінна. Втім, українські сили поки що не дають російським військам досягти значних успіхів. Росіяни ведуть наступальні дії в районах населених пунктів Масютівка, Невське, Білогорівка, Спірне, Федорівка, а також в районі Серебрянського лісництва.[1]

Російські війська продовжують поступово просуватися на Бахмутському напрямку ціною великих втрат. За оцінкою аналітиків Інституту вивчення війни, РФ могла відмовитися від ідеї оточити Бахмут та спробує увійти до міста з півночі. Геолокаційні кадри, опубліковані 22 лютого, свідчать, що окупаційні війська просунулися до траси E40 на південь від Залізнянського та на північ від Бахмута.[2]

Російські війська продовжували наступ на західних околицях Донецька. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми в межах 32 км на південний захід від Авдіївки поблизу Водяного, Первомайського, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки. Геолокаційні кадри, опубліковані 13 лютого, показують, що російські війська просунулися до Новобахмутівки (13 км на північний схід від Авдіївки) і, ймовірно, захопили населений пункт.[3]

Росія безуспішно намагається проводити наступальні дії під Вугледаром. За інформацією ГШ України, у зв’язку із провалом наступу та значними втратами у живій силі під Вугледаром особовий склад добровольчого, так званого козачого загону, який був приданий 155-й бригаді морської піхоти тихоокеанського флоту РФ, відмовляється від подальшої участі у наступальних діях.[4] За оцінками ГУР, втрати російських окупаційних військ у лютому найбільші від початку повномасштабного вторгнення.

Короткостроковою метою окупантів є захоплення Донецької та Луганської областей і у найближчі місяці перспективи українського контрнаступу є набагато меншими, аніж декілька місяців до цього, адже наразі умови для українських військ стали гіршими, порівняно з осінню 2022 року. Ймовірним варіантом подальшого розвитку подій буде оборона українських сил до літа цього року. Надалі, за умов постачання необхідної техніки, Україна може перейти до контр-наступальних дій.

Тому Україна потребує збільшення військової допомоги тут і зараз. Зволікання гратиме на руку Росії. Потрібно не тільки передати Україні сучасне озброєння, але й застосувати наявні спроможності військово-промислового комплексу країн Європи та США. З існуючими промисловими потужностями та потенціалом, держави НАТО могли б забезпечити Україну необхідними засобами. Це стосується пришвидшення виробництва снарядів, танків, БМП, іншого обладнання. Якщо країни НАТО нарешті сприймуть війну України проти Росії як свою війну і використають усі можливості протидії РФ, то російська агресія – приречена.

 

 

  • Військова допомога

 

У період з 01.02.2023 до 15.02.2023 стало відомо про передачу Україні наступного озброєння:

Іспанія:

  • 20 бронетранспортерів M113

США:

  • додаткові боєприпаси для реактивної системи залпового вогню HIMARS; 
  • додаткові 155-міліметрові боєприпаси; 
  • додаткові 120-міліметрові мінометні боєприпаси; 
  • БРЕМ M88A2 Hercules
  • 190 важких кулеметів з тепловізійними прицілами та боєприпасами для протидії безпілотним літальним системам; 
  • 181 автомобілів із протимінним захистом; 
  • 250 комплексів Javelin; 
  • 2 тисячі протитанкових ракет; 
  • протипіхотні боєприпаси Claymore; 
  • підривні боєприпаси; 
  • спорядження для холодної погоди. 
  • дві системи протиповітряної оборони HAWK; 
  • зенітні гармати та боєприпаси; 
  • системи для протидії дронам; 
  • обладнання для інтеграції західних засобів ППО в українську систему оборони;
  • обладнання для українських наявних засобів ППО; 
  • 4 радари для повітряного спостереження 
  • 20 протимінометних радарів; 
  • безпілотні системи Puma; 
  • високоточні ракети GLSDB

ЄС:

  • 13 вантажівок підвищеної прохідності для перевезення військових 
  • 94 вантажівки підвищеної прохідності  
  • 50 карет швидкої допомоги

ФРН:

  • 2 ЗСУ Gepard 
  • 6 тисяч зенітних боєприпасів

Литва:

РЛС

  • зенітні установки L70

Швеція:

  • обладнання для розмінування 
  • комплекси NLAW 
  • 51 БМП CV90

Джерело: Mil.ua

14 лютого відбулося засідання у форматі «Раммштайн». Країни, що входять до коаліції, сформованої США для підтримки України, оголосили про надання додаткової допомоги та підтвердили минулі зобов’язання. Усього в засіданні взяло участь 54 країни. Всупереч очікуванням України, партнери не оголосили про передачу літаків. Втім, процес узгодження навчання українських пілотів вже відбувається і поступово розвивається. Можна очікувати надання Україні літаків у майбутньому. Окрім літаків Україні потрібні танки і процес надання їх також на поточному етапі не задовольняє очікувань і потреб ЗСУ. За словами міністра оборони США Ллойда Остіна, танки Leopard 2 планують передати Україні Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди. 

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд повідомила, що чотири танки Leopard 2A4, які Канада обіцяла передати Україні, вже перебувають у Польщі, й українські військовослужбовці вже навчаються на них. Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що Норвегія надасть Україні 8 танків Leopard 2 і до 4 танків спеціального призначення. "Танковий пакет" включатиме передачу боєприпасів та запасних частин. Очільник Пентагону також нагадав, що США, Чехія і Нідерланди спільно передають понад 90 танків Т-72 на додачу до рішення Польщі надати свої Т-72. Рішення передати Україні 90 танків Т- 72 було ухвалене ще минулого року. Британія передає роту головних бойових танків Challenger і "спільно з кількома країнами шукає джерела для постачання Україні додаткових боєприпасів". Разом з тим міністр оборони Німеччини вважає, що європейці навряд чи швидко зможуть сформувати для України батальйон сучасних танків Leopard 2. Вже після засідання "Рамштайну" міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що танки Leopard, які союзники пообіцяли передати Києву, будуть передані Україні у березні.
Джерело: Європейська правда

 


Джерела:

1. Генеральний Штаб ЗСУ, дата звернення: 25.02.2023,
URL: https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua?locale=uk_UA

2. RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, FEBRUARY 22, 2023,
URL: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-february-22-2023

3. RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, FEBRUARY 23, 2023,
URL: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-february-23-2023

4. Генеральний Штаб ЗСУ, дата звернення: 25.02.2023,
URL: https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua?locale=uk_UA