Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

Висновки Ради міністрів ЄС щодо ситуації в Україні (11/02/2014)

 

Під час своєї зустрічі, що відбулася у Брюсселі 10 лютого, Рада міністрів ЄС із закордонних справ ухвалила такі висновки щодо ситуації в Україні

1. ЄС з глибоким занепокоєнням слідкує за ситуацією та політичною кризою, що триває в Україні, й залишається готовим швидко відреагувати на будь-яке її погіршення. Рада ЄС стривожена ситуацією з правами людини в Україні, зокрема випадками насильства, зникнення людей, тортур і залякувань. Також Рада ЄС висловлює глибоке співчуття з приводу смертей та поранень з обох сторін. Міністри закликають усі сторони утриматися від насильства та відмежуватися від радикальних дій. Влада країни повинна вжити всіх необхідних заходів для шанування та захисту засадничих прав громадян України. Будь-які демонстрації мають проходити мирно. Слід негайно припинити умисні напади на організаторів й учасників мирних протестів, а також на журналістів. Рада ЄС продовжує закликати українську владу до належного проведення прозорого і неупередженого розслідування усіх актів насильства та притягнути зловмисників до відповідальності. Необхідно вирішити питання нинішньої атмосфери безкарності, що уможливлює такі дії. ЄС також заохочує владу України без зволікань призначити свого представника до Консультаційної групи Ради Європи з розслідування ситуації.

2. Рада ЄС вітає нещодавні кроки, зокрема рішення Верховної Ради України від 28 січня скасувати закони, які надмірно обмежували здійснення основоположних свобод. Потрібні подальші зусилля, щоб знайти довготривале рішення для нинішньої політичної кризи. Європейський Союз закликає всі сторони до пошуку – шляхом всеохопного діалогу – демократичного рішення, що відповідатиме прагненням українського народу. ЄС також спонукає Україну до застосування міжнародних механізмів для владнання кризи. Новий уряд, сформований за участі всіх зацікавлених сторін, конституційна реформа, що поверне більшу врівноваженість владних повноважень, а також підготовка до вільних і чесних президентських виборів допоможе повернути Україну на стійкий шлях реформ. ЄС й надалі готовий надати експертну підтримку в усіх сферах, де це може бути корисно, та спонукає Україну залучити практичну допомогу міжнародних організацій, таких як Рада Європи, ОБСЄ й ООН. Європейський Союз високо цінує зусилля країни, що нині головує в ОБСЄ, та її пропозицію підтримки.

3. ЄС залишається вірним своїм зобов’язанням щодо підтримки курсу реформ в Україні. На основі впровадження економічних і політичних реформ новим урядом України ЄС готовий і надалі – спільно з міжнародною спільнотою та міжнародними фінансовими інституціями – докладати зусилля, щоб допомогти Україні знайти життєздатний вихід з її складного економічного становища, згідно з добре обґрунтованими умовами. Рада ЄС заохочує Високого представника Європейського Союзу та Європейську Комісію продовжувати свої зусилля для досягнення цієї мети.

4. Рада ЄС вітає невтомні зусилля Високого представника ЄС та Європейської Комісії щодо сприяння діалогу між різними сторонами в Україні. ЄС продовжить бути активно залученим у відносини з Україною та підтримуватиме свою присутність на високому рівні, аби допомогти сторонам в їхніх зусиллях стабілізувати ситуацію та вивести Україну з нинішньої кризи.

5. У контексті своїх висновків від 10 грудня 2012 року та висновків Європейської Ради від 19-20 грудня 2013 року, Рада підтверджує налаштування підписати Угоду про асоціацію, у тому числі про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, щойно Україна буде готовою. Рада ЄС наголошує на праві всіх суверенних держав приймати власні рішення в сфері закордонної політики без неправомірного зовнішнього тиску. Рада ЄС висловлює переконання, що Угода про асоціацію не є кінцевою метою співпраці між ЄС і Україною».

 

Сайт представництва ЄС в Україні