Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

Перебіг російсько-української війни (01.06 – 15.06.2022)

Джерело: Армія FM 

 1. Зміни на фронті 

У першій половині червня головні зусилля ЗС РФ були спрямовані на Сході України. Російські війська продовжують свій наступ одночасно на дев’яти напрямках. Просування дається окупаційним військам великою ціною. За даними Міністерства оборони України, станом на 15 червня, ЗС РФ втратили майже 33 000 особового складу. Наразі триває російський штурм Сєвєродонецька з подальшим наміром наступу на Лисичанськ. Усі три мости між Сєвєродонецьком та Лисичанськом, станом на 13 червня, були зруйновані. Україна продовжує утримувати промислову зону міста та періодично отримує поповнення за рахунок легких піхотних підрозділів. Супротив українських підрозділів у Сєвєродонецьку сковує значну частину військ РФ та вимотує їхній наступальний потенціал.

Мета РФ перерізати трасу, яка забезпечує сполучення між Бахмутом та Лисичанськом досі не була виконана. По цій дорозі Україна постачає боєприпаси, пальне і їжу для військ у Сєвєродонецьку та Лисичанську. Хоча дорога не контролюється окупаційними військами, вона знаходиться під постійним обстрілом російської артилерії. Російські війська наблизились впритул до траси біля сіл Нагірне та Берестове.

Російські війська продовжують наземні бойові на північний схід від Харкова, щоб відтіснити українські війська від своїх позицій поблизу російського кордону. Російські війська, ймовірно, ведуть бойові дії у Рубіжному (у Харкові, а не в Луганській області), Цупівці, Терновій, Старому Салтові та Верхньому Салтові. Російські війська продовжують обстрілювати населені пункти в околицях Харкова.

На Ізюмському напрямку ЗСУ вдалося провести успішні контратаки та звільнити села на околицях Ізюма - Співаківка та Заводи, які розташовані по обидва береги річки Сіверський Донець. За оцінкою ISW, Україна хоче "розірвати російські лінії комунікації в районі Ізюма та Лимана". Тобто повернути населені пункти під контроль.

На Слов’янському напрямку основні зусилля ЗС РФ зосереджує на продовженні наступу на Слов’янськ. Збройні Сили України тримають оборону районах населених пунктів Богородичне та Долина. Росія продовжує наступ у напрямку Краснопілля.

На півдні України бої мають позиційний характер. Не зважаючи на перевагу Росії в засобах вогневого ураження, ЗСУ провели декілька успішних контратак в напрямку Нової Каховки а також просунулись до Херсону з західного, південно-західного та північно-західного напрямків. Станом на 14 червня відстань до окупованого обласного центру складала приблизно 18 км.

 

2. Військова допомога

У першій половині червня Україна отримала наступне озброєння:

Від Литви:
- Bayraktar TB2 з боєприпасами для нього
- 4 розвідувальні безпілотники вертикального зльоту “EOS C VTOL”
- 10 військових вантажівок та 10 позашляховиків
- 110 антидронових комплексів EDM4S
Від Норвегії:
- 22 САУ M109.
Від Швеції:
- Протикорабельні ракети, ймовірно, «RBS 17» (кількість не уточнюється). «RBS 17» – шведська модифікація ракети AGM-114 «Hellfire».
- Снайперські гвинтівки AG 90 та боєприпаси до них (кількість не уточнюється), а також додатково 5000 безвідкатних протитанкових гранатометів AT4
Від США:
- 11 гелікоптерів Ми-17 російського виробництва.
- Чергова партія гаубиць M777.
Від Великої Британії:
- САУ M109, які куплені у приватної бельгійської компанії за посередництва міністерства оборони Бельгії (понад 20 одиниць)
- Системи виявлення дронів та наземного спостереження Blighter «A422 Deployable Radar System» (кількість невідома)
- Щонайменше 8 одиниць броньованих машин Pinzgauer
- Броньовані машини HUSKY Tactical Support Vehicle (Техніка з анонсованого пакету зі 120 одиниць броньованих машин з яких 80 – це бойові броньовані машини Mastiff, Husky та Wolfhound.)
Від Польщі:
- Командирські машини для польських самохідних гаубиць “KRAB” (кількість не уточнюється)
- Снайперські гвинтівки “WKW Wilk” (Кількість не уточнюється)
Від Чехії:
- Чеські штурмові гвинтівки CZ BREN 2 (кількість невідома)
Від приватних компаній:
- 5000 броньованих пластин від південнокорейської компанії Welcron.
- 10 саперних роботів “TALON” від корпорації “QinetiQ”
Джерело: Мілітарний.

 

Також про додаткову військову допомогу без уточнення деталей оголосили Фінляндія та Чорногорія, а словацьке керівництво запевнило, що не лише ремонтуватиме техніку для українських військових, а й візьметься за її модернізацію. Анонсовано постачання 20 гусеничних бронетранспортерів М113 від Литви. На додаток Україна підписала угоду з Польщею на придбання близько 60 одиниць 155-мм самохідних артилерійських установок “KRAB”, які передадуть протягом 2-3 місяців. Також було анонсовано про постачання РСЗВ М270 та HIMARS та боєприпасів для них від США та Великобританії і трьох німецьких аналогів цих РСЗВ від ФРН - MARS 2. Точна кількість РСЗВ, яку отримає Україна поки невідомо. Для навчання 60 перших українських військових, які вже пройшли підготовку, США виділяли 4 РСЗВ HIMARS. До кінця червня Україна, ймовірно, матиме близько 10 натівських РСЗВ.

На тлі постачання озброєння країнами-членами НАТО Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО готує план переозброєння Збройних Сил України. Такий крок важливий не тільки у контексті збройного супротиву російській окупації, але і в рамках інтеграції України у європейську безпекову систему шляхом підвищення взаємосумісності. 

Менше з тим, наразі Україна не забезпечила у повному обсязі потреби у важкій техніці для проведення ефективних контр-наступальних дій. Перед третім самітом “Коаліції Раммштайну”, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що для завершення війни Україна потребує паритету важкої зброї: 1000 гаубиць калібру 155 мм; 300 РСЗВ; 500 танків; 2000 одиниць бронетехніки; 1000 дронів. За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, станом на 14 червня, Україна отримала 10% зброї від усього запиту у Заходу на постачання.

Третя конференція “Коаліції Раммштайну”, однак, не зважаючи на збільшення країн-учасниць до 50, не задовольнила очікування української сторони. Україна, за результатами зустрічі має отримати: 155-мм гаубиць — 18 шт; 155-мм снарядів — 36 тисяч; 18 тактичних автомобілів для транспортування гаубиць; Додаткові снаряди до HIMARS; автомобілі для ремонту техніки — 4 шт; Системи берегової охорони з ракетами Harpoon — 2 шт; захищені радіостанції - кілька тис шт; Оптичних пристроїв, у тому числі і нічного бачення — кілька тисяч прим. Також Остін підтвердив інформацію про надання Німеччиною трьох РСЗВ MARS та повідомив, що Словаччина надасть Україні гелікоптери Мі-17, а Канада, Польща та Нідерланди — артилерію. 

Це вкрай мала допомога, яка не може зробити злам у ході російсько-української війни. Наразі Україна знаходиться у складному становищі, кількість втрат на Сході вже прирівнялась до втрат наступаючої російської сторони. Росія змінила підхід та застосовує тактику випаленої землі - руйнує населенні пункти і після цього наступає. В умовах тотальної переваги в артилерії, коли мобільні ПТРК Javelin та NLAW не мають значного впливу на перебіг бойових дій, Україна очікує засоби контр-батарейної боротьби, засоби для нанесення вогневого ураження: гаубиці, РСЗО, а також дрони для коригування вогню. Тієї допомоги, яку зараз отримує Україна - недостатньо.

 

3. Росія: внутрішні та зовнішні виклики

Як зазначається у доповіді Українського інституту майбутнього, наразі Російська Федерація розбудовує структуру окупаційної адміністрації на Півдні та Сході України для подальшого поглинання цих територій і створення Таврійської губернії. Перший заступник керівника адміністрації президента Російської Федерації Сергій Кирієнко в черговий раз провів інспекційну поїздку окупованими територіями України (“ЛДНР”, частина Херсонської та Запорізької областей), після цього в окупаційних адміністраціях відбулися кадрові зміни, зокрема, у відставку було відправлено «уряд ДНР». Новим “прем’єром” т.з. “ДНР” став громадянин РФ Віталій Хоценко. Також першим «віце-прем’єром» т.з. “ЛНР” був призначений громадянин РФ Владислав Кузнєцов. На окупованій частині Харківщині розпочав роботу російський банк. Також окупанти готуються запроваджувати російську систему освіти. Вчителів, які погодилися на співпрацю з окупаційними адміністраціями відправляють на т.з. “курси з перекваліфікації” на територію тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, де цих вчителів будуть навчати викладанню за російською програмою

Паралельно процесу поглинання окупованих територій України у Росії поширюється наратив про велич Петра І, а разом з цим - порівняння Володимира Путіна з імператором Російської імперії. Президент Росії особисто декілька разів згадав про імператора Петра та заявив, що він не завойовував шведські землі, а тільки повертав те, що належить Росії. Ба більше, очільник Кремля порівняв сучасну російську-українську війну з Північною війною. “Мабуть, нам також випав шанс повернути (те, що належить РФ – ред.) та зміцнити (країну – ред.). І якщо ми будемо керуватись тим, що ці базові цінності є основою нашого існування, то ми обов’язково досягнемо успіху у розв’язанні поставлених перед нами завдань”, – додав президент Росії. У цей період на російському телебаченні показали документальне кіно про Петра І, а також було розповсюджено у мережі інтернет освітні заходи де вихваляли історичні постаті, які зробили значний внесок в розвиток вітчизни. Цей список, зокрема, складався з Івана Грозного, Петра І, Йосипа Сталіна та Володимира Путіна, якого також порівнювали з Петром І.

Івент та контент-аналіз російського інформаційного простору свідчить про те, що Росія не має наміру відступати від своєї стратегічної мети і збирається приєднати окуповані території України. Окрім поглинання тимчасово окупованої території, країна-агресор, разом зі своїм сателітом Білоруссю, ймовірно, готує напад на територію західного регіону України з метою зриву постачання західної зброї на східний та південний фронти. Про це свідчать заяви російського керівництва та самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Фейки про ідею “Великої Польщі” розганялися з квітня. У травні про те, що Польща нібито хоче забрати західноукраїнські території заявили помічник президента РФ, голова російської делегації на переговорах з Україною Володимир Мединський, секретар Ради Безпеки РФ Микола Патрушев, та експрезидент Дмитро Мєдвєдєв. 10 червня вже Олександр Лукашенко припустив, що білоруським військам, можливо, доведеться воювати за Західну Україну, щоб її "не відтягнув Захід". Така риторика свідчить про те, що наразі відбувається інформаційна підготовка, у першу чергу білоруського населення. Дана заява зроблена на тлі запланованих військових маневрів ЗС Білорусі поруч із українським кордоном. Масові військові навчання будуть проведені у період з 18 червня до 8 липня і саме в цей час білоруські війська можуть вторгнутись на Волинь.
 


Джерела:
1. RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, JUNE 15, 15.06.2022,
URL: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-june-15
2. 16 тижнів війни. Підсумки. STRATOСФЕРА WARcast,  Національний інститут стратегічних досліджень, 16.06.2022,
URL: https://www.youtube.com/watch?v=6x-68z78y6o&t=897s
3. Україна отримала від Заходу 10% зброї, про яку просила, 14.06.2022,
URL: https://mil.in.ua/uk/news/ukrayina-otrymala-vid-zahodu-10-zbroyi-pro-yaku-prosyla/
4. Росія детально: події та тренди в РФ за минулий тиждень (06.06-10.06), 11.06.2022,
URL: https://uifuture.org/publications/rosiya-detalno-podiyi-ta-trendy-v-rf-za-mynulyj-tyzhden-06-06-10-06/
5. Путін порівняв себе з Петром I та заявив про намір «повернути російські землі», 10.06.2022,
URL: https://bykvu.com/ua/bukvy/putin-porivniav-sebe-z-petrom-i-ta-zaiavyv-pro-namir-povernuty-rosiiski-zemli/