Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

INTERNATIONAL WEEKLY № 16 (18.10.2017 — 31.10.2017)

Візит Курта Волкера в Україну та реакція Кремля

 

27 жовтня відбувся візит Спеціального посланника Президента США по Україні Курта Волкера до Києва, де він провів низку зустрічей з представниками влади України. Курт Волкер вже вп'яте за півроку приїздить до Києва. Очевидно, що тема для переговорів є незмінна – врегулювання ситуації на Донбасі

На зустрічі Президента Петра Порошенка з Куртом Волкером  було скоординовано подальші кроки щодо зміцнення міжнародної присутності на Донбасі, як у рамках зусиль у Нормандському форматі, так і на міжнародних майданчиках, передусім у Раді Безпеки ООН. Також було відзначено принципову важливість забезпечення належного виконання Мінських домовленостей, передусім у частині консолідації сталого і всеохоплюючого припинення вогню, виведення з України російських окупаційних військ та техніки. Також, Курт Волкер позитивно оцінив схвалення Закону України «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України». Було відзначено, що це рішення є чітким сигналом на підтвердження справжньої відданості української сторони мирному врегулюванню [1].

Ряд заяв Спеціального посланника США  прозвучало на зустрічі зі спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм. Зокрема Волкер зазначив, що в Україні відбувається «не міжетнічний чи внутрішній конфлікт, а наявне російське вторгнення і окупація», і що необхідно шукати шляхи вирішення цього конфлікту – «важливо, щоб Росія визнала, що її зусилля зазнали великих втрат і поразки». Окрім того він додав, що Росія починає розуміти, що «напад на Україну має зворотні наслідки, що ціна, яку вони платять за агресію, не буде змінюватись: санкції не скасують, міжнародна підтримка не зміниться, репутація не покращиться, російсько-американські та російсько-європейські відносини зазнають втрат від цієї ситуації, фінансові витрати також не зменшаться». Голова Верховної Ради заявив, що для України дуже важлива позиція США щодо продовження і посилення санкцій проти Російської Федерації, позитивно відзначивши, що пакет санкцій торкнувся й енергетичного сектора. Парубій підкреслив, що Україна і країни Центральної і Східної Європи виступають категорично проти будівництва газопроводу «Північний потік-2» [2]. Окрім того, спікер парламенту нагадав, що Україна очікує від США рішення про надання летального оборонного озброєння і зазначив, що для України такий крок матиме велике значення не лише у військово-технічному плані, а й у символічному: як показник єдності у боротьбі проти агресії та порушення світового ладу [3].

Також Курт Волкер під час свого візиту зустрівся з рядом народних депутатів України, які поділилися своїми коментарями у соцмережах. До прикладу Ганна Гопко прокоментувала зустріч так:  «Обговорили напрацювання з просування української концепції миротворчої місії ООН серед міжнародних партнерів, законопроект у ВР, який готуємо до другого читання про визнання російської агресії, територій окупованими; надання захисної зброї» [4].

Андрій Тетерук відзначив найважливіші меседжі Вокера. По-перше, коли б не повернулись українські території (через рік або п’ять років) США будуть допомогами Україні в їх поверненні, а Крим ніколи не буде визнаний російським. По-друге, на його особисту думку, Резолюція ООН щодо миротворчій місії може бути готовою до кінця поточного року (розміщення на всій тимчасово окупованій території на сході країни). По-третє, Росією, яка сподівалась, що Україна не буде здатна вести перемовини і дотримуватись своїх домовленостей, не зроблено нічого в процесі припинення вогню і початку виконання Мінських домовленостей. Тож зараз черга Росії робити свої кроки. Четверте, США будуть тиснути на Росію, аби її війська покинули територію України [5]. 

Як відомо США підтримали український варіант проекту резолюції щодо введення миротворців ООН.  В інтерв’ю Громадському Волкер заявив, що миротворча місія має виконувати 3 завдання: 1) миротворці мають отримати контроль над усією зоною конфлікту, а не лише за лінією зіткнення, та вільно пересуватися нею; 2) моніторити відведення важкого озброєння у місця постійної дислокації; 3) контролювати російсько-український кордон. Окрім того він додав, що у цьому процесі так званим республікам (ЛНР та ДНР) тут не місце [6].

 З цього приводу вже послідувала реакція Москви. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вважає, що миротворці ООН, про які заявляв Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер, стануть «окупаційними силами».  «Пан Волкер заявив, що потрібно, щоб миротворці, він інше слово вжив, але сенс в цьому, окупували весь Донбас, взяли його в кільце», - заявив Лавров. Також він висловив жаль з приводу того, що США вирішили не включати в переговорний процес по введенню миротворців на Донбас бойовиків ДНР і ЛНР [7].

Як не дивно, але представник ЛНР Владислав Дейнего та представник ДНР Денис Пушилін несподівано заявили, що Курт Волкер не має права втручатися в Мінські переговори, а якщо хоче на них вплинути, то нехай звертається до Контактної групи. Зокрема вони заявили: «Пан Волкер, мабуть, не встиг ознайомитися з оригіналами Мінських угод. Інакше неможливо пояснити його заяву, що ці угоди укладені тільки між Росією, ОБСЄ та Україною, без участі ДНР і ЛНР» [8].

Таким чином, Кремль намагається нав’язати хитромудрий план легалізації терористичних організації ЛНР та ДНР змусивши Україну вести з ними перемовини. Надалі теж слід очікувати політичні маніпуляції підписантами Мінських домовленостей з боку Москви. Позиція США у підтримці України є незмінною, і справді, велика заслуга у тому пана Волкера, який є досить послідовним і логічним у своїх діях щодо України та оцінює ситуацію об’єктивно. Як відомо, він вже двічі зустрічався з відповідальним у Росії за ситуацію на Донбасі - радником Володимира Путіна Владиславом Сурковим і у нього досить чітка позиція по Росії, що підтверджують його вищезгадані заяви. Очевидно, що план США у врегулюванні ситуації на Донбасі полягає у реанімуванні Мінських домовленостей шляхом введення миротворців ООН для стабілізації там ситуації. Загрозою для України залишається проведення там виборів, результат яких може ще більше загострити ситуацію. 

 

  1.  http://www.president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-i-specialnij-poslannik-prezidenta-ssha-po-44162

  2. https://www.unian.ua/politics/2212739-parubiy-na-zustrichi-z-volkerom-dlya-ukrajini-duje-vajliva-pozitsiya-ssha-schodo-prodovjennya-i-posilennya-sanktsiy-proti-rf.html

  3. http://zik.ua/news/2017/10/27/parubiy_na_zustrichi_z_volkerom_ukraina_ochikuie_rishennya_ssha_shchodo_letalnoi_1194733

  4. https://www.facebook.com/hanna.hopko/posts/10155909738957244l

  5. https://www.facebook.com/TeterukAndrii/posts/1564065033632155

  6. https://www.youtube.com/watch?v=y47234ABMWs

  7. https://www.unian.net/politics/2216886-lavrov-nazval-mirotvortsev-dlya-donbassa-okkupatsionnyimi-silami.html

  8. https://newsone.ua/ru/v-lnr-i-dnr-vnezapno-raskritikovali-dejstviya-kurta-volkera/