Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

INTERNATIONAL WEEKLY № 14 (18.09.2017 – 30.09.2017)

Про результати візиту Петра Порошенка до США та Канади.

21 вересня у рамках робочого візиту до США Петро Порошенко провів зустріч з  Дональдом Трампом в Нью Йорку. На зустрічі також були присутні віце-президент США Майк Пенс, держсекретар Рекс Тіллерсон, спецпредставник США щодо України Курт Волкер, українські дипломати та інші офіційні особи.

Петро Порошенко говорив про ефективність співпраці в безпековому та оборонному секторі, а також покращення економічного співробітництва. За його словами, за останні 7 місяці товарообіг між Україною та США зріс в 2,5 рази [1]. 

Президент України також повідомив, що Україна та США домовилися, що «нашою головною метою є деокупація, відновлення суверенітету України і якомога скоріше привнесення миру на українську землю». Також Дональд Трамп підтримав український варіант резолюції ООН щодо введення миротворчої місії.  «США повністю підтримали пропозицію України, мої пропозиції, які були озвучені ще у 2015 році, щодо розміщення на окупованій території миротворців з мандатом Організації Об’єднаних Націй», - заявив Петро Порошенко. Інше питання чи є умови для забезпечення функціонування миротворчої місії ООН і які юридичні підстави є для того. Як відомо статут ООН забороняє вводити миротворців на територію, де йде ескалація конфлікту. Він також повідомив, що в ході зустрічі було досягнуто домовленостей про ефективне продовження співпраці у підтримці реформ в Україні [2].

За словами Президента Україна та США мають спільне бачення нової якості безпекової співпраці між двома країнами. Було обговорено питання щодо співпраці військових навчальних закладів, міністерств оборони та іншими інституціями обох країн [3]. Однак не прозвучало жодної інформації щодо можливості поставки Україні летальної зброї. Натомість, американський лідер закликав Порошенка продовжувати роботу щодо усунення корупції і поліпшення бізнес-клімату в Україні [4].

23 вересня Петро Порошенко здійснив робочий візит до Канади. У ході візиту  відбулася низка зустрічей Президента  з Прем'єр-міністром Канади, Міністром закордонних справ, представниками канадського бізнесу, канадськими депутатами та ін. На зустрічі з Джастіном Трюдо було обговорено ряд питань в економічній, безпековій, гуманітарній та інших сферах.

Важлива увага приділялася безпеці. Зокрема сторони обговорили стан проведення реформ в Україні, в тому числі реформування Збройних Сил України та приведення їх до стандартів НАТО. Джастін Трюдо зокрема зазначив: «Ми залишатимемося назавжди з Україною щодо боротьби з незаконною агресією Росії…». Також він додав що є перелік і механізми для втілення спільних завдань у галузі військової допомоги Україні [5].

Президент України зазначив, що Партнерство України та Канади спирається на міцні основи конкретних та взаємовигідних результатів і  запропонував створити Стратегічну комісію на найвищому рівні, яка відображатиме інтенсивність партнерства між Україною та Канадою та його стратегічний характер [6]. Також сторони обговорили міжлюдські контакти України та Канади і домовилися  про відкриття Генерального консульства України в Едмонтоні [7].

У спільній заяві Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо та Президента України Петра Порошенка йдеться про нові можливості в  активізації двосторонньої торгівлі між Канадою та Україною у сільськогосподарській, інформаційно-технологічній, енергетичній та авіакосмічній сферах, завдяки набуттю чинності Угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною. В Заяві також зазначається, що Канада і надалі підтримуватиме просування України на шляху євроатлантичної інтеграції та запровадження й дотримання стандартів НАТО в рамках амбіційного порядку денного реформ [8]. 

Таким чином, основним питанням яке обговорювалося між лідерами країн була безпека. Україна продовжує шукати підходи до Дональда Трампа у питанні надання військово-технічної підтримки Україні у боротьбі з російськими збройними силами на сході держави. З огляду на те, що як США так і Канада являються впливовими членами НАТО, важливо заручитися їх підтримкою у спонуканні  Альянсу до більш тісної співпраці з Україною. Окрім того, ці країни є світовими лідерами, тож їх підтримка важлива у посиленні міжнародного тиску на Москву. Також,  Порошенко  шукав надійної підтримки українського варіанту резолюції ООН щодо введення «блакитних шоломів».  Важливим залишається й те, що на зустрічі з американськими лідерами був присутній Курт Волкер, який обізнаний у ситуації в Україні і налаштований досить рішуче щодо Росії. Раніше він заявляв з цього питання, що не бачить сенсу у переговорах із лідерами сепаратистів, оскільки «зовнішня сила» використовує «деяке місцеве населення» як «прикриття». «Вони хочуть від нас саме того, про що ви говорите, тому що це звільняє Росію від будь-якої відповідальності, щоб ми застрягли в переговорах з цими людьми, які нічого не вирішують», - зазначив Волкер [9]. Канада традиційно підтримує Україну і як відомо, головуватиме у Великій сімці. Зважаючи на це, принципова позиція Канади у санкційному тиску на Росію є теж важливою. Зокрема Порошенко зазначив з цього питання: «Ми бачимо, що платформа G7 також сприяє зусиллям міжнародної групи друзів щодо деокупації Криму. Я вважаю, що Канада цілком підходить для цієї ролі, оскільки Крим – перш за все, стосується прав та свобод людини» [5]. Таким чином, зустрічі Президента України з Дональдом Трампом та Джастіном Трюдо є позитивними сигналом для України.

 

  1.  http://www.president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-proviv-zustrich-iz-prezidentom-ssha-43494
  2. http://www.president.gov.ua/news/ssha-povnistyu-pidtrimuyut-propoziciyi-ukrayini-shodo-rozmis-43498
  3. http://www.president.gov.ua/news/ukrayina-ta-ssha-mayut-spilne-bachennya-bezpekovoyi-spivprac-43506
  4. http://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/3888467-zustrich-z-trampom-myrotvortsi-zbroia-prohres
  5. http://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-ukrayina-ta-kanada-mozhut-pokrashiti-partners-43546
  6. http://www.president.gov.ua/news/strategichna-komisiya-na-najvishomu-rivni-maye-vidobrazhati-43542
  7. http://www.president.gov.ua/news/rozriv-baryeriv-mizh-nashimi-lyudmi-ye-pravilnim-krokom-prez-43558
  8. http://www.president.gov.ua/news/spilna-zayava-premyer-ministra-kanadi-dzhastina-tryudo-ta-pr-43538
  9. http://bit.ly/2yMLO3Q