Інститут зовнішньополітичних досліджень

укр
eng
+38 (044) 287 52 58

Інститут зовнішньополітичних досліджень

тел. +38 (044) 287 52 58

INTERNATIONAL WEEKLY № 13 (1.09.2017 – 18.09.2017)

Миротворча місія ООН на Донбасі: провокація чи необхідність?

 

Нещодавно на початку вересня президент РФ Володимир Путін раптом заявив, що підтримує введення миротворчого контингенту на Донбас і доручив МЗС РФ внести відповідний проект резолюції на розгляд РБ ООН, власне що і було зроблено вже 5 вересня. Нагадаємо, що раніше Кремль виступав категорично проти такої ініціативи. Виникає питання: що ж стало причиною кардинальної зміни позиції Путіна? Власне, нікому й не повіриться, що президент РФ прагне миру на Сході України та турбується за місцеве населення.

Проект Резолюції ООН та позиція Москви з цього питання випливає з тез Путіна, які він озвучив на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС:

        «Наявність миротворців, навіть можна сказати не миротворців, а тих людей, які забезпечують безпеку місії ОБСЄ, вважаю цілком доречним і не бачу тут нічого поганого. Навпаки, вважаю, що це пішло б на користь вирішення проблеми на південному сході України»;

        «Друге – у зв’язку з цим, ці сили повинні знаходитися на лінії розмежування і ні на яких інших територіях»;

        «Третє – вирішення цього питання має відбутися не інакше, як після розведення сторін і відведення важкої техніки, і це не може бути вирішено без прямого контакту з представниками самопроголошених республік, ДНР і ЛНР» [1].

Пізніше, Путін у телефонній розмові з Анґелою Меркель погодився змінити свою пропозицію щодо миротворчої місії ООН на окупованій частині українського Донбасу.  Путін пропонує залишити завданням цієї місії ООН тільки забезпечення охорони спостерігачів ОБСЄ, але тепер згоден, щоб це здійснювалося не тільки на лінії контакту, але і в інших місцях, де ОБСЄ здійснює свої інспекційні поїздки [2].

В офіційній заяві МЗС України серед іншого йдеться, що «Оприлюднена ЗМІ інформація про заяву Президента РФ свідчить про чергове намагання Росії як сторони конфлікту представити агресію внутрішньо-українським конфліктом та спотворити саму ідею та цілі запровадження миротворчої операції, що не слугуватиме досягненню головної мети – встановлення сталого миру на Донбасі та відновлення територіальної цілісності України…Водночас, Україна як послідовний прихильник ініціативи розгортання миротворчої операції ООН на Донбасі готова опрацьовувати це питання…» У разі прийняття рішення про запровадження операції з підтримання миру (ОПМ), не може бути й мови про присутність військового чи іншого персоналу сторони-агресора на території України під виглядом миротворців, оскільки це суперечитиме базовим принципам миротворчої діяльності ООН» [3].

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що формат введення миротворців на Донбас, який пропонує Росія, абсолютно не влаштовує Україну. «Росія хоче загнати в такий кут цю ситуацію, що потім не будемо знати, як вийти», –  сказав він [4].

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав кремлівський варіант залучення миротворців на Донбас маніпуляцією і політичною шизофренією [5].

За словами постійного представника України при ООН  Володимира Єльченка, позиція України в кінцевому проекті резолюції про відправку миротворців на Донбас полягає в тому, що миротворці ООН будуть присутні у всіх районах у зоні конфлікту, включаючи кордон, а принциповим моментом є виведення російських військ з ОРДЛО до розгортання місії. Він також акцентував увагу на тому, що серед «блакитних касок» не повинно бути російських миротворців. Не може країна, яка є стороною конфлікту, Росія, одночасно бути миротворцем. Це не може бути лише охорона спостерігачів ОБСЄ. Для цього простіше їх озброїти, а не заводити туди ще якісь військові сили ООН, які будуть їх охороняти. Ми не згодні, що маємо погоджувати це з представниками ОРДЛО, оскільки стороною конфлікту є Росія», - заявив Єльченко [6].

Пригадаємо й те, що нещодавно відбулася зустріч Курта Волкера, спецпредставника США по Україні та Владислава Суркова, де очевидно прозвучав чіткий сигнал від США про наміри поставляти летальну зброю Україні.  Очевидно, щоб не допустити цього Путін зініціював введення миротворців ООН на Донбас.

Як бачимо, ситуація доволі не проста і дещо абсурдна. Офіційно ніде не вказується, що Україна знаходиться у стані війни з Росією. Росія офіційно не визнана стороною конфлікту, що фактично констатує внутрішній конфлікт в Україні. Київ притримується виключно політико-дипломатичної лінії у вирішенні ситуації на Донбасі. Зараз Україна перейшла до пасивної оборони вважаючи, що у нас перемир’я, лінії фронту немає є лінія розмежування. Є всі умови для миротворчої операції: війни немає, бойових дій немає, склався «гібридний мир».

Однак, реальність дещо інша. Бойові дії на Сході України тривають. Тому, виглядає дуже сумнівно, що ООН надасть мандат для здійснення миротворчої місії, адже головною умовою для цього є  повне припинення вогню, відведення військ, роззброєння, створення зони безпеки та згода обох сторін на введення миротворчих сил. Тут викає питання, Росія погоджується на введення миротворчих військ як член РБ ООН чи як сторона конфлікуту?  Кремль запевняє, що миротворці можуть розміщуватися в будь-якій точці зіткнення конфліктуючих сторін і тільки за їх згодою, а «Росія не є стороною конфлікту на Донбасі» [7]. Таким чином вони домагаються звернутися за згодою про введення миротворців ООН до ЛНР та ДНР. По суті, це означає, що Кремль таким чином намагається легітимізувати ці терористичні організації на рівні ООН, що є неприпустимо. Україна ні в якому разі не повинна до цього вдаватися.

 

Якщо Росія погоджується на введення миротворців ООН як член Радбезу ООН, але інші країни ООН не нададуть своїх миротворчих контингентів туди, де продовжують стріляти, у такому разі СНД звернеться до ООН, аби та надала мандат СНД, і тоді цілком вірогідно що, на Донбас будуть введені «російські миротворчі війська». Так Кремль легітимізує збройні сили РФ на території Донбасу. Така стратегія вже застосовуваляся в Абхазіїї та Південній Осетії. Саме з цією метою Росія погодиться припинити вогонь. 

  1. http://www.interfax.ru/russia/577766
  2. https://www.radiosvoboda.org/a/news/28729315.html
  3. http://mfa.gov.ua/ua/press-center/news/59526-komentar-mzs-ukrajini-u-zvjazku-z-informacijeju-zmi-vid-5-veresnya-2017-roku-pro-ostanni-zajavi-kerivnictva-rf-shhodo-mozhlivosti-rozmishhennya-mirotvorciv-oon-na-donbasi
  4. http://www.pravda.com.ua/news/2017/09/8/7154432/
  5. http://www.pravda.com.ua/news/2017/09/8/7154454/
  6. http://www.pravda.com.ua/news/2017/09/6/7154164/
  7. https://dt.ua/POLITICS/pyeskov-prokomentuvav-plan-schodo-mirotvorciv-oon-u-donbasi-253426_.html